Novinky

šachy 2049

Vánoční rapid 2016

Náš oddíl pořádal 26.12.2016. tento turnaj ,kterého se zúčastnilo 25 hráčů.Kromě deseti našich se zúčastnili zástupci oddílů Kutné Hory,Hostinného, Libštátu,Jilemnice ,Semil,Víchové a Liberce.

Zvítězil Milan Dolenský z Libštátu,na 2. místě K.Snížek z Kutné Hory,z našich hráčů se nejlépe umístil Z.Hollmann na 3.místě.Také dalším hráčům se dařilo,když Z.Joukl obsadil 5.a Zd.Lenc 6.místo,na 9.místě V.Šír a v prvé polovině tabulky ještě J.Kubát na 12.místě. Z našich tří žáků skončil nejlépe Jan Mikolášek na pěkném 19.místě.

Turnaj se stal již značně populární  a byl dobře organizován Lubošem Šimůnkem a Josefem Pohořalým.V dubnu bychom chtěli uspořádat podobný “Jarní Krkonošský rapid”

V šestém kole krajského přeboru družstev naše “A” mužstvo doma remizovalo 4:4 se silným mužstvem “Bižuterie Jablonec n.Nis. “

Rovněž “B” mužstvo remizovalo v krajské soutěži s Tanvaldem “B” 4:4. O tento pěkný výsledek se také zasloužili oba naši žáci Lukáš Čech a Jan Mikolášek,kteří své soupeře porazili. Rádi bychom v našem oddíle uvítali další mladé zájemce o tuto královskou hru.

                                                                                                   Zdeněk Hollmann

Mistrovství světa seniorů v šachu.

Již 26. ročník se hrál posledních dvanáct dnů v listopadu v Mariánských Lázních. Hrálo celkem 460 hráčů z 53 zemí, což byl bohatě rekord ze všech ročníků. Hrálo se celkem ve čtyřech kategoriích – muži i ženy. V kategorii, kterou jsem hrál (nad 65 let) bylo 265 hráčů.Jako hráči Spartaku Rokytnice nad Jizerou se mi podařilo obsadit 94. místo. S výsledkem jsem spokojen, chtělo by to jen trochu více štěstíčka. Pět partií jsem vyhrál, dvě remizoval a čtyři prohrál. Malý počet remis svědčí o velké bojovnosti všech hráčů. Partie soupeřů pro přípravu mi posílal přes internet hráč našeho šachového oddílu Zdeněk Lenc – děkuji.

Šachovou hru beru jako výborný trénink na myšlení. Doporučuji zvláště žákům ve školách, podnikatelům a seniorům (proti skleróze a podobně). Osobně mi šachy pomáhají nejvíce při tvorbě sociálních studií. Známé se také pomalu stává mé heslo: "Šachista si vždy poradí". Snažím se totiž o propojování šachu s praktickým životem.

Chtěl bych také poděkovat TJ Spartaku Rokytnice, která mi přispěla částečně na ubytování na turnaji. Za rok se hraje MS v Itálii - tak uvidíme.

Zdeněk Joukl, kandidát mistra šachu

30.11.2016

Rychnovský šachový festival 2016 – mistrovství ČR seniorů.

Tento turnaj má již mnoholetou tradici a získal si značnou oblibu a  proběhl v posledním srpnovém týdnu .Startovalo v něm přes 200 účastníků.Turnaj se hraje jako mistrovství ČR v několika seniorských věkových kategoriích.Kromě turnaje jednotlivců se hrál i turnaj 4 členných družstev v rapid šachu,kterého jsme se také zúčastnili.Kromě 3 seniorů mohlo každé mužstvo mít 1 hráče ,který tuto věkovou hranici nedosáhl. V našem případě Zdeněk Lenc. Startovalo 14 mužstev a hrálo se na 9 kol. Našemu mužstvu ve složení Z.Joukl,Z.Lenc, Z.Hollmann a V.Jaček se velmi dařilo a v turnaji zvítězilo ,když 8x zvítězilo a 1x remizovalo a stalo se tak přeborníkem republiky 4 členných družstev v rapid šachu. Hlavní favorit “Panda Rychnov nad Kněžnou”,ve kterém hráli 3 hráči mistrovské třídy skončilo o 1 bod za námi  na druhém místě.Třetí skončil Slovan Jirkov. Turnaj se hrál v krásném prostředí rychnovského divadla a byl velmi dobře organisován. Pro mnohé,ale hlavně pro pořadatele bylo naše vítězství velkým překvapením,nám ale udělalo velkou radost.

                                                                                               Zdeněk Hollmann  

vyjmuto z časopisu: bulletin 8