Novinky

O dřevěného Krakonoše 2022

Hudy Český pohár ve skialpinismu 2022

Závod pro veřejnost – „online v duchu Fair play“

  1. ročník

V sobotu 29. ledna se uskutečnil zahajovací závod Hudy Českého poháru ve skialpinismu pro rok 2022. Původně plánovaný zahajovací závod na Ramzové byl kvůli sněhovým podmínkám přeložen na pozdější termín.

Pandemie Covidu – 19 i letos významně ovlivnila organizaci již 22. ročníku závodu O dřevěného Krakonoše, který se koná v Rokytnici nad Jizerou, lyžařském středisku v západních Krkonoších. Pořadatelé z místního TJ Spartak Alpin clubu do poslední chvíle nevěděli, zda-li se nějak změní vládní opatření proti pandemii a jestli bude možné závod uspořádat. Kvůli již zmiňovaným vládním opatřením sáhli pořadatelé k neobvyklé variantě dvou nezávislých závodů během jediného víkendu. A to i přes to, že organizace byla velmi náročná. V sobotu v 11 hodin odstartoval hlavní závod Hudy Český pohár ve skialpinismu, který se striktně řídil podle pravidel závodů ve skialpinismu a vládními opatřeními. Organizátorem českého poháru je tradičně Český horolezecký svaz, který byl v Rokytnici nad Jizerou zastoupen členy Komise závodního skialpinismu.

Po startu hlavního závodu se mohl na trať vrhnout kdokoli z řad veřejnosti, a to až do nedělních odpoledních hodin. Závod byl koncipován stejně jako minulý rok, a to sice „online v duchu Fair play“. Pro veřejnost byly připraveny čtyři tratě. Novinkou letošního ročníku byla Dětská trasa, dlouhá necelé 3 km s převýšením 250 m.  

Ihned po startu se na špici drželi naši nejlepší závodníci a tak to vydrželo až do cíle. Sněhové podmínky na Vlčím hřebenu nebyly tentokrát ideální, proto byla trať pro skialpinisty upravena. Měřila necelých 15 km s převýšením 1100 výškových metrů. Závodníci prošli celkem sedmi depy, na nichž museli čtyřikrát nasadit tulení pásy. Na špici, mezi prvními pěti závodníky, se dlouhou dobu držel i mladý závodník z kategorie Juniorů, který však během jednoho náročného sjezdu ve volném terénu zlomil lyže a musel bohužel ze závodu odstoupit.

Díky zkrácené trati byl letošní ročník opravdu rychlý. Nejrychlejší byl Michal Štantejský (SAC Špindlerův Mlýn/ SkiAlpShop) – 1:18:28 hod., za ním dorazil Radoslav Groh (HUDY) – 1:19:29 hod. a na třetím místě dokončil Pavel Ondrášek (Skialp Dolní Morava/ Alpsport) – 1:21:38 hod. Mezi ženami zvítězila Marcela Vašínová (Salomon) – 1:38:41 hod., druhá projela cílem Tereza Rudolfová (Montura/ Hagan) – 1:41:04 hod. a na třetím místě dokončila Johana Macková (Dynafit) – 1:50:00 hod. Český pohár má celkem osm kategorií, výsledky dalších kategorií naleznete na webové stránce závodu - www.krakonos.cz. Českého poháru se zúčastnilo 68 závodníků a závodu pro veřejnost 58 závodníků. 

Rokytnici nad Jizerou úspěšně reprezentovala Denisa Hančová, která ve své kategorii zvítězila. A nezahálely ani rokytnické děti. Jakub Hanč zvítězil a Adélka Hančová si vybojovala druhé místo na 6 km trati s převýšením 500 m. Další místní lyžaři si zajeli závod pro veřejnost, a tak se o budoucnost skialpinismu u nás rozhodně nemusíme obávat

Veliké poděkováni zaslouží především kontroly na trati a místní skiareál Spartak Rokytnice a.s. Další poděkování míří k partnerům závodu, kterými jsou Hanka Mochov – zelenina přímo z farmy a Singing Rock. K hladkému průběhu závodu nemalou mírou přispívají: Český horolezecký svaz, Město Rokytnice nad Jizerou, Radioking, STPA, Mountain Base.  

Děkujeme za podporu, za pořadatele Honza Doubek.